Sunday, June 24, 2012

mari berkongsi maklumat

Dengan menggunakan cara lain kecuali untuk mod manual penuh (bertanda oleh M), sebuah kamera Canon PowerShot akan menentukan pendedahan yang tepat untuk anda. Pada asasnya, ini bermakna kamera akan menetapkan kelajuan shutter yang optimum dan nilai aperture yang menghasilkan shot terbaik untuk senario tertentu. Dua perkara penting bahawa kamera yang digunakan untuk mengira pendedahan keadaan cahaya dan mod pemeteran.Biasanya kamera PowerShot datang dengan 3 pemeteran mod yang berbeza. Mari kita lihat pada setiap daripada mereka.

1. EVALUATIVE METERING 

Di bawah evaluaitve metering, kamera akan meter maklumat cahaya yang datang dari seluruh tempat. Jadi, tidak ada wajaran atau kawasan luar biasa. Kadang-kadang, pemeteran ini dipanggil pemeteran purata.Dalam manual daripada PowerShot, Canon mencadangkan bahawa pemeteran penilaian adalah sesuai untuk keadaan standard shot, termasuk balik shot terang. Biasanya, dalam keadaan cahaya yang biasa (tidak terlalu terang atau terlalu gelap) senario, pemeteran asas ini hendaklah mengemukakan satu shot yang baik.

2. CENTRE WEIGHTED AVERAGE METERING

Dalam pemeteran ini, anda PowerShot kamera masih menggunakan maklumat cahaya dari seluruh frame. Satu-satunya perbezaan dari kaedah penilaian adalah, pemeteran pusat purata wajaran akan memberikan berat yang lebih besar ke pusat.Pemeteran ini kurang dipengaruhi oleh kawasan kecil yang berbeza dari segi kecerahan di tepi. Jika subjek anda di tengah frame, anda biasanya boleh mendapatkan gambar yang sangat baik dengan centre weighted average metering.


3. SPOT METERING

Ini seolah-olah menjadi pemeteran paling maju mod yang disediakan oleh kamera PowerShot. Pemeteran spot akan menentukan pendedahan yang betul dengan menggunakan meter hanya dalam [] (Point rangka Spot AE) yang muncul di tengah-tengah skrin. Itulah biasanya kawasan yang sangat kecil bingkai.Ia adalah amat tepat dan tidak dipengaruhi oleh kawasan-kawasan lain dalam frame. Kami menggunakan pemeteran ini untuk pemandangan kontras yang tinggi. Satu contoh ialah dengan fotografi bulan. Kerana semua kawasan sekitar bulan begitu gelap, kita akan mendapat gambaran yang overexpose jika kita menggunakan sistem pemeteran lain. Pemeteran spot adalah wira kami untuk senario ini khas. Ia membawa kita pendedahan yang tepat untuk bulan, tetapi di bawah pendedahan bagi seluruh frame.

SELAMAT MENCUBA..

No comments:

Post a Comment