Sunday, June 24, 2012

tak salah berkongsi

Dalam fotografi, kita tahu apakah gambar candid . Ini bermakna bahawa subjek yang kita tidak berada dalam potret menimbulkan atau 'sedar' kamera. Hasilnya akan kelihatan lebih asli, spontan, dan tidak dibuat.Untuk mengambil gambar candid, kita tidak perlu mempunyai  pelbagai teknik yang kompleks. Walau bagaimanapun, untuk mendapatkan shot yang terbaik, terdapat tips khususnya. Berikut adalah 10 tips foto candid:Candid Photo Tips> 1: Membawa kamera anda dengan anda di mana jua anda pergi. Bersiap sedia untuk mengambil apa-apa pada masa, kerana momen menarik boleh datang di sisi pada bila-bila masa dan di mana-mana sahaja.

Candid Photo Tips > 2. Perhatikan keadaan sekeliling anda. Perkara yang mudah boleh menjadi objek yang menarik untuk sasaran dengan kamera anda. Sebagai contoh, pemilik kedai yang telah berkhayal, orang-orang yang sedang menunggu kereta api, orang tua sedang duduk di sebelah anda, dan sebagainya.


Candid Photo Tips > 3. Jangan fikir banyak tentang teknik pencahayaan yang rumit. Memberi tumpuan kepada teknik mudah, dan menggunakan ciri-ciri automatik kamera. Ini akan membantu anda. Pelbagai isu-isu teknikal, seperti imej terlalu terang atau gelap boleh ditipu oleh menyunting komputer.


Foto Tips terang > 4. Menetapkan kamera ISO pada 400 atau 600, supaya kamera menggunakan kelajuan shutter yang cepat. Ia membolehkan anda untuk menangkap tepat masa ini walaupun anda sedang bergerak.


Foto Tips Candid > 5. Anda tidak perlu untuk sentiasa mengambil gambar dengan kamera pada kedudukan mata. Mungkin, anda boleh meletakkan kamera di sekeliling pinggangnya ketika mengambil gambar. Di sini ia mengambil pengalaman dan nasib untuk mendapatkan gambaran yang baik.


Candid Foto Tips > 6. Menggunakan kanta zum maksimum supaya anda boleh jauhkan diri dari subjek rakaman yang anda apabila mengambil gambar.


Tips Candid Photo > 7. Cuba untuk menukar imej ke dalam kedudukan 'Hitam dan Putih' untuk mendapatkan emosi yang lebih.


Foto Tips Candid > 8. Detik 'orang melakukan sesuatu yang akan menjadi gambar terang yang hebat. Sebagai contoh, atlet, pedagang, petani. Cuba untuk menangkap intipati tugas orang. Sebagai contoh, menangkap tukang paip yang telah berusaha membaiki paip bocor atau yang lain.


Foto Tips Candid > 9. Jika anda berada di tempat awam, orang gambar yang sah. Jika anda berasa susah untuk mengambil gambar-gambar orang tanpa pengetahuan, tidak mendapat susah ketika mengambil gambar, biarkan dia dalam keadaan semulajadinya seperti tiada apa yang berlaku.

 
Candid Foto Tips > 10. Jangan sesekali cepat bosan dan cuba untuk mengamalkan sentiasa. Eksperimen dengan pelbagai jenis sudut, tempat dan scene yang berbeza. Anda juga boleh mendapatkan inspirasi dari gambar orang lain terang. Berterusan senaman akan mengasah kemahiran anda
SELAMAT MENCUBA...

No comments:

Post a Comment